În perioada 3-14 octombrie in Colegiul National Vladimir Streinu Găești s-a desfasurat campanie de informare si conștientizare “DEEEscrie Trecutul și REscrie viitorul!” organizată de ARCwaste Collection S.R.L. în parteneriat cu Arctic, Arctic Women Community și IGO Găești.
Workshopul s-a organizat în 2 zile în perioada 3-4 octombrie, în care colegii noștri Clara Moise și Cătălin Gurău au vorbit despre importanța colectării selective a deșeurilor și în special a colectării deșeurilor de echipamente electrice și electronice care pot avea în structura lor componente ce conțin substanțe periculoase pentru sănătatea umană și pentru mediul înconjurător. Din partea “Colegiului Național Vladimir Streinu” doamnele profesoare Iulia Ioniță și Nicoleta Alecsandrescu au vorbit despre importanța colectării deșeurilor, a acțiunilor de voluntariat și despre importanța implicării acestora în astfel de activități ce vor conduce la un Viitor Verde.
Elevii Colegiului National „Vladimir Streinu” au fost informați privind locul unde se pot preda deșeurile de echipamente electrice și electronice, respectiv în magazinele de echipamentele electrice , hypermarketuri, colectori de deșeuri autorizați sau în campaniile organizate de municipalitate.
La eveniment a fost prezent și domnul Primar Grigore Gheorghe, care a prezentat modalitatea în care se organizează colectarea selectiva în orașul Găești și a vorbit și despre montarea de panouri fotovoltaice pe Colegiul Național “Vladimir Streinu”.
Din partea IGO Găești a fost prezent domnul ing. Ion Dimofte care a vorbit despre programele implementate de IGO în localitatea Găești privind colectarea selectivă a deșeurilor și a asigurat toți elevii că IGO va sprijini campania și se va asigura ca deșeurile aduse de elevi se vor colecta în timp util.
Activitatea de informare și educare este însoțită și de colectarea de deșeuri de echipamente electrice și electronice de mici dimensiuni, fiind instalate 14 recipiente speciale.
Nevoia colectării echipamentelor de mici dimensiuni este recunoscută și de WEEE Forum, asociația internațională a sistemelor colective de gestionare a DEEE. Anul acesta, principalul obiectiv al Zilei internaționale a deșeurilor electronice, ce are loc pe 14 octombrie, este colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice mici. Potrivit WEEE Forum, aparatele electrice și electronice mici, la sfârșitul vieții, reprezintă o provocare semnificativă. ONU a estimat că în 2019 au fost produse peste 22 de milioane de tone de deșeuri de echipamente mici în întreaga lume . Aceasta reprezintă 40% din cele 57 de milioane de tone de deșeuri electrice și electronice care apar la nivel global. Dacă se va menține ritmul de creștere (de aproximativ 3% pe an), aceasta va ajunge la 29 de milioane de tone până în 2030.
Din cauza dimensiunilor lor mici, articolele precum telefoanele mobile, periuțele de dinți electrice, prăjitoarele de pâine și camerele foto sunt adesea aruncate incorect și reprezintă o proporție semnificativă din totalul de 8% de deșeuri de echipamente electrice și electronice care sunt aruncate alături de deșeurile menajere (în coșurile de gunoi).