Ce inseamna DEEE
Deseurile de echipamente electrice si electronice, denumite abreviat DEEE, sunt echipamente scoase din uz care au fost alimentate de la reteaua electrica sau care au functionat cu acumulatori sau baterii. Cele mai comune exemple sunt: calculatoarele, frigiderele, masinile de spalat rufe si vase, cuptoarele electrice si cu microunde, televizoarele, telefoanele fixe si mobile, electrocasnicele mici, electronicele de consum.
DEEE contin materiale reciclabile care, prin aplicarea corecta a proceselor de tratare si reciclare, pot fi reintroduse in circuitul productiv, contribuind la crearea de noi resurse in conformitate cu principiile economiei circulare. Unele dintre aceste deseuri contin si substante poluante si din acest motiv legislatia europeana si cea nationala stabilesc obligatii stricte de colectare separata.
La nivel european si national se aplica, pentru gestionarea DEEE, principiul responsabilitatii extinse a producatorului, conform caruia producatorii sunt responsabili de infiintarea, coordonarea si finantarea sistemelor de preluare si tratare a DEEE cu respectarea legislatiei de mediu, alaturi de masuri complementare de reducere a generarii de DEEE si de promovare a reutilizarii acestora.
Importanta reciclarii
Echipamentele vechi sau defecte trebuie colectate si reciclate corect, din motive ce tin de protectia mediului inconjurator, de riscul pe care il prezinta pentru sanatatea umana prin potentialul lor toxic, precum si pentru protejarea resurselor naturale.
In primul rand, aceste echipamente pot avea in componenta lor substante periculoase pentru mediu si sanatate, cum sunt metalele grele, substantele care depreciaza stratul de ozon, sau poluantii organici persistenti. Dintre acestea, printre cele mai frecvent intalnite sunt: